Best Buy Delivery Distribution & Service Center
Bellingham, Massachusetts

•  As project Architect for National Development, Newbury Design Associates provided Architectural, Structural, Mechanical, Electrical, Plumbing and Fire Protection design, engineering, and construction administration services for a new 238,523 square foot warehouse and distribution facility for Best Buy. The project was fast tracked in an aggressive 10 month schedule, including permitting, design and construction.

•  The warehouse area was approximately 229,514 square feet, with an office support area of 9,000 square feet. The warehouse was designed for cross dock material flow, utilizing 31 dock height doors, and one drive in ramp. Accommodations were made in the precast to allow for 17 additional dock doors and 3 drive-in doors.

•  To downscale the size and presence of the building, earth tone colors were chosen. Corner panels were also accentuated by simply overlapping adjacent precast concrete panels. Standing seam metal roof systems were provided at both the entry and over dock doors. Deep rib horizontal panel was also utilized at the main entry. Recessed accent bands were provided in the concrete panels.

•  The shell of the building was constructed of load bearing, insulated Versa Core + Green precast panels. These panels, except at the dock areas, extended down to the building footings to minimize foundation formwork and were finished on the exterior with a combination water/air barrier system. The steel structure was conventional bar joist/joist girder construction providing a minimum clear height of 36'. With this height, and the commodities being stored, an ESFR fire protection system was engineered, in cooperation with the insurance underwriter. The shell of the building was completed during the winter months. The use of a TPO roof system allowed for the building to be made watertight during the coldest part of the winter.

•  The slab was designed for heavy rack and fork lift loading conditions, utilizing a metal fiber reinforcing system within the slab, capped off with an aggregate floor hardener.

•  The warehouse area is efficiently heated by (4) Cambridge Gas Fired Blow-Thru Heaters. For most of the year, the warehouse area is ventilated / cooled utilizing a series of supply air fans at the perimeters, with exhaust fans at the center of the building. In addition, screened doors are provided on selected overhead doors to assist cooling and ventilating the warehouse, especially in the evenings. Destratification fans have also been provided throughout the warehouse.

•  High efficiency fluorescent fixtures were used for general warehouse lighting with individual motion sensors on each fixture. To conserve energy, lighting was positioned mainly at aisles and dock areas only, and minimized within the remainder of the warehouse area.